Φιγούρες Καραγκιόζη

Πατήστε εδώ για να δείτε τα σχέδια και τους τύπους φιγούρων που κατασκευάζω

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Για μένα

Γιώργος Παπαδολιάκος- Καραγκιοζοφτιάχτης

Με αφορμή την αγάπη μου για την λαϊκή τέχνη, ξεκίνησα να κατασκευάζω φιγούρες θεάτρου σκιών στα 14 μου, από διάφορα υλικά,όπως πλαστικό PVC, χάρτινη σκαλιστή μέχρι και την γνήσια παραδοσιακή της μορφή, δηλαδή από δέρμα.
Η κατασκευή μια δερμάτινης παραδοσιακής φιγούρας φέρει πολλά σταδια,όπως η πρώτη επαφή με το δέρμα δηλαδή το τέντωμα και η ξύρανσή του μέχρι το ξύσιμο και τελικά η λείανση του.Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσει το δέρμα μια διαφάνεια που χαρίζει πολύ όμορφο αποτέλεσμα στη φιγούρα καθώς αναδεικνύονται οι χρωματισμοί της στο φως. Αυτή η δυσκολία της επεξεργασίας του δέρματος χαρίζει αυτήν την ιδιαίτερη ομορφιά και καθιστά τη δερμάτινη φιγούρα  τόσο ξεχωριστή.



Δερμάτινες φιγούρες πρωτοεμφανίστηκαν στο θέατρο σκιών το 1923 απο διάφορους καραγκιοζοπαίκτες ως εξέλιξη των τενεκεδένιων! Το δέρμα ήταν από αγελάδα ή καμήλα με το οποίο κατασκευάζω και γω μέχρι και σήμερα τις φιγούρες μου.
 Δερμάτινες φιγούρες μου και όχι μόνο εκτίθενται στο Λαογραφικό Μουσείο  που βρίσκεται στην Πλάκα. Επίσης σε δίαφορες gallery τέχνης, καταστήματα λαογραφικής τέχνης σε όλη την Ελλάδα και φυσικά σε συλλέκτες ανα τον κόσμο.